דברי ראש המועצה לתושבים, 24 בדצמבר 2013:
מאז הקמתו של היישוב כפר שמריהו הוא נסמך על מערכת ביוב המבוססת על בורות ספיגה, ומסיבות שונות בחרו קברניטי המועצה לאורך שנים ארוכות שלא להשקיע בהקמתה של מערכת ביוב מודרנית, המתחייבת כיום בהוראות חוק.
עם בחירתי לפני כשמונה שנים, מצאתי התחלה של הכנת תוכנית אב לביוב כאשר ברקע הדברים נחקק חוק תאגידי מים וביוב עליו ארחיב בהמשך. כחלק מהיערכות המועצה הוריתי לקדם את תוכנית האב כמתחייב בחוק ובהתאם לצרכי היישוב ולהכין חוק עזר מתאים.
ב-2006 השלימה המועצה תוכנית אב לביוב וקיבלה את אישור וועדת המשנה לביוב של הוועדה המחוזית ומיד הכנו חוק עזר לביוב, המאפשר למועצה לגבות כספים להקמה ולניהול משק הביוב.
ב-2007 חתמנו על הסכמים לפתרונות קצה עם עיריית הרצליה ועם עיריית רעננה, חתמנו הסכם עם אגודת המים לתפעול משק הביוב במקביל למשק המים ופעלנו מול משרד הפנים לקבלת פטור מחובת תאגוד, בדומה למועצות אזוריות, בהן משק המים מנוהל ע"י אגודות מים.
כל ההסכמים והתנאים הועברו למשרד הפנים וקבלו ברכתו, למעט חוק העזר לביוב, אשר נספח ההיטלים והאגרות הועבר לממונה על התאגידים ברשות המים והביוב.
משנת 2007 מוכנה המועצה עם תוכנית רב שנתית להקמת מערכת הביוב. התוכנית כוללת הקמת מערכת ביוב מרכזית חדשה, חידוש כל משק המים ע"י אגודת המים, הסדרת מערכת הניקוז והנגר, חידוש מערכת תאורת הרחובות, שדרוג הממשק של קווי החשמל, בזק והוט עם הבתים וחידוש הכבישים והמדרכות. בסה"כ מדובר במיזם של כ-125 מיליון ₪, על פני כחמש עד שבע שנים.
כאמור, בשנת 2001 חוקק בכנסת חוק המחייב להעביר את משק המים והביוב לניהול תאגידים, דהיינו להוציא את ניהול משק המים והביוב מידי הרשויות המקומיות. בכפר משק המים מנוהל ע"י אגודת מים שיתופית, אשר נוסדה עם כינון היישוב לפני למעלה משבעים שנים ולכן לא ניתן לתאגוד.
בימים אלה חודש מאבק משמעותי לביטול חובת התאגוד. המאבק מתקיים מזה שנים לא מעטות מול משרדי הממשלה הנוגעים בדבר ובכנסת, בליווי השלטון המקומי. בשל הוראות חוק התאגידים לא מתאפשרת יציאה למכרז משום שאין אישור הנספח הכספי של חוק העזר לביוב, המתיר למועצה לגבות את מלוא האגרות והיטלים כדי לצאת למכרז ולתפעל את המערכת. אי אישור מלוא האגרות וההיטלים ע"י רשות המים והביוב הינו סוג של סנקציה על כך שאנחנו מתעקשים להיות עצמאיים, בלתי תלויים. בחוק המחייב תאגוד, מוסמכים שרי הפנים והאוצר לפטור רשות מחובה זו.
במהלך המאבק לפטור הועברה החלטה באספה הכללית של השלטון המקומי לתמיכה למתן פטור לשלוש רשויות בעלות הדרוג הסוציו-אקונומי הגבוה 10 – עומר, סביון וכפר שמריהו.
ביום שני, 23 בדצמבר 2013 הצהירה ח"כ מירי רגב (הליכוד ביתנו), יו"ר וועדת הפנים, במהלך דיון סוער: "שיש לבטל את תאגידי המים. התאגידים הפכו מנופחים ומי שמשלם את המחיר בדגש על המע״מ הם צרכני המים. המים הפכו יקרים למרות שהובטח לציבור כי מערך ההתפלה יוזיל את המים ויעזור למשק המים בישראל. מאז כניסתם של תאגידי המים, תעריפי המים רק עולים ועולים עד שהם גולשים... אני קוראת לביטול תאגידי המים ואפעל לקדם זאת מול משרד האוצר והגופים הרלוונטיים..."
פניותיי לשרים אינן נענות או נענות בגמגום תחת לחץ פקידי אגף התקציבים במשרד האוצר וברשות המים והביוב. שר הפנים הקודם, ח"כ אלי ישי, כתב מכתב תמיכה במתן פטור. שר האוצר הקודם, ח"כ יובל שטייניץ, התיישר לפי עמדת פקידיו אף שטען בפני שיש הצדקה להחרגה. שר הפנים הנוכחי, ח"כ גדעון סער הביע תמיכה (לא כתובה) במתן פטור, שר האוצר הנוכחי, ח"כ יאיר לפיד, אינו משיב לפניותיי ולמעשה אינו מוכן להתמודד עם הסוגיה. וועדת הפנים וועדת הכלכלה של הכנסת תומכות בהחרגה אך בשל לחצים קואליציוניים הנושא אינו מקודם. בכל הדיונים בכנסת נשמעות הערות ציניות על עשירי כפר שמריהו שמשתמשים בבורות סופגים... לאחר דיון, נשמעת תמיכה בהחרגה.
לסיכום:
המועצה המקומית כפר שמריהו רוצה ומוכנה להקים מערכת ביוב מרכזית, הנשענת על פתרונות קצה בהרצליה וברעננה. אנו נמצאים במהלך מחודש ומוגבר במאבק לקבלת פטור מחובת תאגוד. מי שעומד מנגד הם משרד האוצר ורשות המים והביוב, כאשר עמדת משרד האוצר נתמכת על ידי ח"כים ממפלגת יש עתיד. רוב חברי הכנסת, תומכים בביטול חובת התאגוד, אך חלקם נתונים ללחץ קואליציוני. שר הפנים, ח"כ סער, מגלה סימני תמיכה. שר האוצר, ח"כ לפיד, לא נכנס לעובי הקורה ומסתייג ושר האנרגיה והתשתיות, ח"כ שלום, הממונה על רשות המים והביוב, נעלם כלא היה....
אנו מוכנים עם תוכניות עבודה מתוקצבות למכרזים כוללים להקמת תשתיות מים, ביוב, ניקוז ומסעות בכלל הישוב, לרבות חיבור למערכות קצה. עם אישור היטלים ואגרות להקמת ולהפעלת מערכת הביוב, נוכל לעדכן את המכרזים ולצאת לעבודה. אם תכוניתנו תתאשר, המועצה המקומית תקים את מערכת הביוב המרכזית בהדרגתיות ותעביר אותה לתפעול על ידי אגודת המים. אגודת המים תשתתף בעלות הקמת מערכת הביוב המרכזית כך שהעלות לבית אב תהייה נמוכה משמעותית (כ-2/3) מהמקובל בארץ.
הערות:
• בכל כביש, המשופץ על ידי המועצה מונחת תשתית מים וביוב. כך גם יהיה במיזם גדול (כ-11 מיליון ₪) לשיפוץ רחוב התלמים, קטע מרחוב הזורע (בין רחוב קרן היסוד לרחוב הקוצר), רחוב הדקלים, רחוב הנרקיסים ורחוב הרקפות, אותו נתחיל מיד אחרי פסח.
• בכדי להפעיל לחץ על המועצה להתאגד, נפתחה חקירה פלילית נגד ראש המועצה (דרור אלוני) על אחריותי האישית לזיהום מי תהום, אף שבפועל לא נגרם זיהום כלשהו והמועצה פועלת במרץ לספק תשתית לביוב כנדרש.
מי מתושבי כפר שמריהו, אשר בידו לפעול לשכנוע שר האוצר כי יש לכפר שמריהו את כל הסיבות לקבלת פטור מחובת תאגוד, מוזמן לפעול למטרה זו. המערכת נגועה בפוליטיקה מהסוג הישן והתערבות זו תתקבל בטבעיות.
Banners
דלג על Banners